2022, bekymringer, nyttårsforsett og duftlys...

Dec 28, 2022

Vi nærmer oss et nytt år - og jeg har inntrykk av at mange bruker disse dagene til å reflektere over året som har gått. For meg har 2022 vært et år med mange forskjellige historier og følelser. Det har vært et år med mye glede, lettelse og takknemlighet men det har også vært et år med usikkerhet og bekymringer. Her er noen av mine refleksjoner og litt om håp for 2023. 


✍️: Hilde Rottem 

📷: Canva


Jeg ser tydelig at jeg har hatt et mønster med mine bekymringer. En bekymring som kunne starte med en liten hverdagshendelse, bekymringen/tanken festet seg og den begynte å vokse. Tanken mistet fotfeste i både tid og sted og før jeg visste ordet av det var den altoppslukende. Da har følelsene koblet seg på tanken og forsterker det hele. Følelsen av håpløshet, frustrasjon og ensomhet. Da er bekymringen vond å bære og jeg har mistet løsningen av synet.

Jeg vet i dag at det er gode grunner for at det har vært slik for meg. En setning som har vært viktig for meg i 2022 er “Akkurat nå er det slik”. Når jeg sier denne setningen til meg selv er det flere ting som skjer. For det første så aksepterer jeg mine egne følelser og tillater meg å kjenne på de. Jeg møter meg selv med kjærlighet og dømmer meg ikke. Setningen bremser også eskaleringen og gir meg håp. 

Tidligere har jeg møtt meg selv med ord som “Skjerp deg!”. Det som da har skjedd er at jeg har følt en desperasjon etter å finne en løsning. Tankekjøret har vært stort og tappende. Følelsen av utilstrekkelighet har forsterket seg, fordi jeg dømte meg selv. Jeg er takknemlig for at jeg har endret dette mønsteret og nå kan stå i bekymringer samtidig som jeg ivaretar meg selv. For jeg tror at 2023 også vil gi noen bekymringer..

Økte strømpriser, renteoppganger og høyere kostnader på husholdningen var ikke det jeg drømte om når jeg startet eget firma. Og i tillegg merker jeg at urolighetene i verden rundt meg også påvirker og gir grobunn for bekymring. For meg blir media en stor påminnelse daglig på alt jeg kan bekymre meg over og alt jeg burde fått til. Det kan være dramatiske overskrifter, bilder og artikler. Tankekjøret kan bli enormt hvis jeg velger å gi det plass. Jeg kan også velge å ivareta meg selv og ikke lese alt - hvis det er det jeg har behov for ❤️

I dagene fremover og sikkert i hele januar forventer jeg artikler om trening, sunt kosthold og slanking. Det er høyaktuelt med nyttårsforsett 🎉

Mine nyttårsforsett har tidligere ofte handlet om det ytre - gå ned i vekt og få en strammere kropp. Bli en bedre person - på utsiden.. Det har vært varierende grad for hvor lenge jeg har hatt dette fokuset, for jeg har hatt en tendens til å gå litt hardt til verks med en gang 😜og da har jeg mistet motet. Jeg har vært støttemedlem på treningssenteret i flere omganger.. Jeg har brukt mye penger på både det, klær, sminke, sko, frisør og diverse skjønnhetsprodukter - for å bli en bedre person - på utsiden..

“Skjønnheten kommer fra innsiden” - jeg måtte bli 43 år- voksen før jeg kjente på en sannhet i det.

Slik jeg opplever det har det ikke vært fokus på hvordan vi kan oppnå skjønnhet på innsiden. Jeg har selv levd med den tro at jeg føler meg bedre hvis det ytre er på plass. Det kan være alt fra hus og bil, pynteputer og duftlys til kropp, klær og sminke. Det jeg opplever nå er at disse tingene er mindre viktig for meg - for det er hvordan jeg har det på innsiden som avgjør hvordan dagen min blir. Det er innsiden min som kommer i møte med de tre flotte ungdommene jeg har i hus, det er innsiden som møter min kjære Thomas og det er innsiden som møter meg selv hver eneste dag. Jeg har aldri opplevd at duftlys eller pynteputer har forbedret en ekte, nær relasjon - har du? 

Mitt ønske for 2023 er at vi får mer fokus på det indre. At hverdagspsyken kan få like mye spalteplass som ytre fasade. At emosjonell intelligens får sin velfortjente plass og at vi kan kaste sollys over troll - eller myter, som forteller at terapi og følelser er noe tull. Min opplevelse er nemlig det motsatte.  

Jeg vil ønske deg alt godt i året som kommer og håper at du vil ta imot alle følelser som rører seg i deg - det er gode grunner til at du føler som du gjør og jeg vet at du gjør så godt du kan ❤️

Hjerteklem til deg

Få melding om nytt innlegg

Ja, jeg vil bli varslet i innboksen med nytt innlegg, tilbud og tips.