Sterk og sårbar - kan det være samme muskel?

Feb 08, 2023

Jeg har ofte hørt “det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere”, men stemmer det? Hva betyr det egentlig å være sterk? Betyr det å krumme ryggen, bite tennene sammen, skjerpe seg, skifte fokus og tenke rasjonelt? - “Ikke vis at det går inn på deg”, “la det prelle av”.  Hvilken muskel trener vi sterkere da? 


✍️: Hilde Rottem 

📷: Privat


Jeg hadde en opplevelse nylig som har vært med meg i tankene og følelsene i flere dager. Du vet en slik opplevelse som du plutselig tenker på og som ikke slipper helt taket. Jeg tror det er en grunn for at det ikke slipper taket. Jeg tror jeg kan lære noe når det skjer. Så jeg har ønsket det velkommen- tatt imot og kjent etter hva det har gjort med meg. 

Og følelsen jeg sitter igjen med er at jeg føler meg beæret og verdifull for et annet menneske💕

Opplevelsen handler om sårbarhet. Det å våge å være sårbar. Vedkommende som ga meg denne innsikten er i mine øyne utrolig modig. I en hverdagslig samtale vi hadde satte hun plutselig ord på hvordan hun hadde det på innsiden. Hun kjente på det lille barnet inni seg - det lille barnet som ble misunnelig.

Misunnelse er en følelse som ofte kjennes skamfullt å ha. Jeg tror det handler om at vi får en opplevelse av at det er smålig, at vi ikke unner andre glede og lykke. Men det er ikke det det egentlig handler om. Det handler ikke om den andre, men det handler om deg. Det handler om hvilke følelser som vekkes i deg i møte med den andre.

Hun jeg snakker om, var modig å satte ord på det og vi fikk en veldig fin samtale. Hun kunne valgt å bite tennene sammen og “la det prelle av”. Jeg tror at det ville skapt en stor elefant i rommet rundt oss. 🐘Du vet den elefanten som du ikke kan se men som du uten tvil merker at er der. Hun kunne valgt å trene den muskelen, men hun valgt ikke det. Hun valgte å trene opp sin emosjonelle muskel. Den som gjør at vi kjenner igjen våre egne følelser, setter ord på de og tar personlig ansvar. Hun kunne valgt å legge ansvaret på meg og tenke at det var min skyld at hun følte det hun følte, eller sett etter feil hos meg som kunne veiet opp for den misunnelsen hun kjente på. Jeg tror ikke samtalen vår hadde blitt så god. Tror du? 

Du lurer kanskje på hva som er grunnen til at jeg deler dette. Jo, for meg ble dette et så tydelig eksempel på hvordan jeg selv har definert det å være sterk i så mange år. Og hvordan jeg har tenkt at jeg har beskyttet meg selv “ved å ha hodet høyt hevet, ikke la det gå inn på meg og heller se etter feil hos den andre”. Et forsvar som ikke slipper noe ut - men da slippes heller ikke noe inn. 

Gode og slitesterke relasjoner skapes når vi deler fra innsiden. Så enkelt å si, men allikevel så vanskelig å være så modig. Det er for meg å være sterk. Å tåle alle følelser, også de vonde og skamfulle. Og ved å dele kan du og jeg få andre til å sitte igjen med den gode følelsen av å være verdifull og beæret 🙌

Tusen takk for innsikten, du vakre menneske som valgte å dele fra innsiden❤️ 

Jeg vil øve meg mer på å våge å være sårbar - vil du som leser gjøre det samme? 

Klem fra Hilde 

Få melding om nytt innlegg

Ja, jeg vil bli varslet i innboksen med nytt innlegg, tilbud og tips.